Wednesday, May 16, 2012

Snorkeling around Simpson Bay

Found this fish in a cave here in Simpson Bay St Maarten , I think it is the 'imported' fish ruining the ecology around here, but not sure this is it. Who knows?  http://www.meetcuracao.com/2010/01/12/de-lionfish-nu-echt-op-curacao-opeten-die-vis/ 
De Lionfish is een prachtige vis. Het zijn dan ook gewilde aquarium vissen en het verhaal gaat dat tijdens een orkaan (1992) een aquarium werd verwoest in Florida en 6 vissen in zee zijn beland. Want de Lionfish komt normaal helemaal niet voor in de Caribische wateren. Ze komen oorspronkelijk uit de South Pacific en de Indische Oceaan.
Wat is er nou vervelend aan de Lionfish:
- het is 1 van de meest giftige vissen in de oceaan
- een steek bij een mens zorgt voor flink wat pijn, overgeven en moeite met ademen (over het algemeen niet dodelijk)
- ze planten zich voort als konijnen
- ze eten bijna alles dat in hun mond past (dus ook andere vissen)
- ze zijn nieuwkomers rondom Curacao dus andere vissen hebben geen idee dat de vis gevaarlijk is
- ze hebben geen echte natuurlijke vijanden
El Barra (cuda) was also present again
 Connected Maarten van der Steen to Pim, so he came over to help Pim sail the Linea to the Azores and then Portugal. They sail Friday..
Al met al, niet iets om blij van te worden. Ik hou in het water altijd rekening met de zee-egel, de schorpioenvis en kwallen, maar nu dus nog 1 erbij. Al met al erg voor onze riffen, misschien nog wel erger dan de plastic cups, onoplettende duikers en blikjes polar ;) Wat zijn de oplossingen dan? Er zijn er verschillende met als meest ludieke manier op de Bahama’s waar ze haaien leren om te jagen op de Lionfish. Overigens zijn er Groupers gevonden met Lionfish in hun maag, dus misschien moeten we die maar niet meer eten op Curaçao.
De belangrijkste oplossing is dat we de vis gewoonweg opeten. De vis smaakt heerlijk en wordt al door veel restaurants op Curacao aangeboden. Dus: probeer het eens want van vraag komt aanbod en dus gaan ook meer lokale vissers de Lionfish vangen.

 Lionfish Elimination Team
Op Curaçao hebben we inmiddels het Lionfish Elimination Team (volg ze op Facebook!). Dagelijks gaan een groep duikers erop uit die grote aantallen vangen van soms wel meer dan 200 per dag. Echter is dit lang niet genoeg. Blijkbaar kunnen sommige vrouwtjes (Super Breeders) wel meer dan 2 miljoen eitjes per jaar leggen. Met andere woorden, ze zijn niet te stoppen tenzij er een natuurlijke vijand opstaat. Het enige dat LET kan doen is de groei van de populatie naar beneden krijgen door ze te vangen.
lionfish elimination team curacaoWat doen ze met de vangst? Ten eerste worden ze verkocht aan restaurants. Mochten er een aantal niet verkopen, dan worden ze schoongemaakt en ingevroren om zelf op te eten. Ze worden in ieder geval niet weggegooid.
Dus: hoe meer Lionfish er wordt gegeten in de restaurants, hoe meer LET kan verkopen en hoe meer ze gevangen worden en dus het koraalrif gered wordt!

No comments:

Post a Comment